V&VN: Verontrustend plan kabinet om te stoppen met zorg aan onverzekerden
- 27 november 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
V&VN is verontrust over het kabinetsplan waarbij zorgprofessionals vanaf 2027 moeten stoppen met het verlenen van planbare zorg aan onverzekerden. Het gaat hierbij voornamelijk om arbeidsmigranten zonder werk. Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten houden zich aan hun Beroepscode en leggen daarnaast een eed af. Daarin staat dat zorgprofessionals uitgaan van het principe dat iedere zorgvrager recht heeft op zorg. V&VN vindt dat een politieke keuze niet mag worden neergelegd bij de zorgprofessionals.
In een uitzending van Zembla zegt minister Agema van VWS dat zorgprofessionals zelf onderscheid moeten gaan maken tussen het verlenen van acute zorg en planbare zorg aan niet-verzekeringsplichtige onverzekerden. Het gaat hierbij om een kleine groep – naar schatting 5000 mensen - die voornamelijk bestaat uit Europese arbeidsmigranten zonder werk. Een deel van deze groep is dak- of thuisloos. De minister stelt dat deze onverzekerden de planbare zorg in het land van herkomst kunnen halen en legt daarbij de verantwoordelijkheid voor de afweging tussen acute en planbare zorg bij de zorgprofessional.
Eed en Beroepscode
De zorg staat onder druk. Politieke keuzes die gemaakt worden in tijden van schaarste van zorg en middelen belanden nu op het bord van de zorgprofessional. V&VN wijst erop dat het ontzeggen van zorg haaks staat op de verpleegkundige beroepsethiek. Volgens de Beroepscode en de eed, gaan verpleegkundigen en verzorgenden uit van het principe dat iedere zorgvrager recht heeft op zorg, zónder te discrimineren op grond van kenmerken als afkomst en nationaliteit.
De regering wil 40 miljoen euro bezuinigen op zorg aan mensen zonder zorgverzekering. Door deze bezuiniging zouden mensen volgens dit plan zonder zorgverzekering straks alleen nog toegang hebben tot acute zorg. V&VN benadrukt dat toegang tot gezondheidszorg een mensenrecht is, dat vastgelegd is in de Grondwet en internationale verdragen. Bescherming van dit recht is de verantwoordelijkheid van de overheid.
Een weigering door een zorgprofessional om zorg te bieden gaat in tegen de Beroepscode. Daarnaast is het onwenselijk omdat het onthouden van planbare medisch noodzakelijke zorg de situatie van zorgvragers kan verslechteren, waardoor later mogelijk een beroep wordt gedaan op (duurdere) acute zorg. V&VN heeft deze zorgen over het plan inmiddels met het ministerie van VWS gedeeld.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.