Zorgprofessionals: ‘Behoefte aan scholing over omgaan met de dood’

  • 12 juli 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verzorgende Bellend

De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden wil bijscholing in het begeleiden van patiënt en familie in de laatste levensfase. Zo’n zeventig procent geeft aan dat ze op dit onderdeel in de opleiding te weinig hebben meegekregen. Dat blijkt uit een peiling die is uitgevoerd door V&VN en het Nederlands Dagblad. “Dit onderzoek onderstreept waarom het juiste onderwijs zo nodig is”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Aan de peiling deden ruim 1000 zorgprofessionals mee die met name in de wijk, verpleeghuizen en ziekenhuizen werken. Buurman vertelt op 12 juni in het Nederlands Dagblad (ND) dat het nieuwe kabinet meer moet investeren in het verbeteren van opleidingen. “Zorgpersoneel dat niet goed begeleid wordt, kan gaan uitvallen. Het verlenen van palliatieve zorg is een wezenlijk onderdeel van ons werk. Daar moet je goed op voorbereid zijn.”

Ook Nicole Janmaat, voorzitter van V&VN Opleiders, komt aan het woord in het ND: “Ik ken verhalen van studenten die zich heel erg verloren voelen als ze tijdens een stage een overlijden meemaken. Ze hebben goede begeleiding nodig en moeten de juiste gesprekstechnieken leren.”

  • Het hele artikel (gratis te lezen als je een account aanmaakt) lees je hier. Maandag en woensdag volgen nog twee delen.

  • Bianca Buurman vertelde ook op NPO Radio 1 (NOS) over het onderzoek. Luister hier het interview terug (vanaf 0:42:00 en 3:18:00).
Bekijk hier de resultaten van het onderzoek (bron: ND)

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)