‘Een richtlijn of handreiking schrijven is echt samenspel’ (deel 2)
- 27 maart 2025
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen

Handreikingen en richtlijnen zijn hulpmiddelen om de juiste keuze te maken in de zorg voor je patiënt of cliënt. Als zorgverlener kun je in een werkgroep meewerken aan de ontwikkeling van een richtlijn of handreiking. De samenwerking met verschillende zorgdisciplines leidt vaak tot betere adviezen en voor jezelf tot meer kennis en inzichten. Dat ervaarde ook Alida Westhuis, Eerst Verantwoordelijke Verzorgende IG bij zorgorganisatie Beweging 3.0.
“Het Kennisinstituut V&VN zocht mensen voor de ontwikkeling van de handreiking ‘Probleemgedrag in de thuissituatie’*. Dat las ik in de nieuwsbrief. Het leek me gelijk heel interessant. Voor mijn gevoel kon ik hier veel van leren. Ik werk intramuraal en door deze handreiking zou ik meer een beeld krijgen van thuissituaties. Daardoor vroeg ik me wel af: hoe geschikt ben ik hiervoor?
“Toch meldde ik me aan. Voor mijn gevoel is er veel aandacht voor bijvoorbeeld de positie van verpleegkundigen en coördinerend verpleegkundigen. Ik vind het belangrijk om ook mijn stem te laten horen, de stem van de verzorgende IG.”
'Ik groeide in mijn rol'
“In het begin was het wel erg zoeken. Wat breng ik in, wat wordt er van mij verwacht? Maar toen ik groeide in mijn rol als werkgroepslid ging het vanzelf. Mijn collega’s in de werkgroep zijn regiewijkverpleegkundigen, geriatrieverpleegkundigen, een verpleegkundig specialist en een hoogleraar verpleegwetenschappen. Mensen met verschillende functies, maar tijdens zo’n overleg gaan de muren omlaag en wordt het echt een samenspel.
“Als VIG’er ben ik een echte doener: ik heb constant geprobeerd om de link naar de praktijk te leggen. Wat voor interventies zijn er nodig om probleemgedrag aan te pakken? Hoe moet ik straks collega’s instrueren met deze handreiking? Zelf had ik graag gezien dat het begrip ‘probleemgedrag’ was veranderd in ‘onbegrepen gedrag’. Want: voor wie is het gedrag een probleem? Maar helaas was niet iedereen het daarmee eens en is dat niet aangepast.”
Bepaald gedrag is niet zomaar
“De werkgroep heeft mijn horizon verbreed: ik ga nu veel bewuster om met probleemgedrag en besef des te meer dat mensen niet zomaar bepaald gedrag vertonen. Ik heb me inmiddels ook aangemeld voor de werkgroep voor een herziening van de richtlijn ‘Smetten’. Want ja, om in het thema te blijven: als je er eenmaal mee wordt besmet, wil je meer!”
*De handreiking ‘Probleemgedrag in de thuissituatie’ is nog in ontwikkeling.
Bron artikel: V&VN Magazine 1-2025
Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Simon Lenskens
Lees ook deel 1.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
