Dag van de Verpleging: feiten, misverstanden en tradities

De Dag van de Verpleging bestaat al ruim zestig jaar en wordt wereldwijd gevierd. Op deze dag is er extra aandacht voor het vak verpleegkunde en reflecteren verpleegkundigen en verzorgenden met elkaar op hun beroep, eigen deskundigheid en verantwoordelijkheid in de zorg. Op deze themapagina nemen we je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van deze bijzondere dag.
Op deze pagina
- Wanneer is de Dag van de Verpleging?
- Waarom 12 mei?
- Wie was Florence Nightingale?
- Wat gebeurde er op de eerste Dag van de Verpleging?
- Voorbeelden van bijzondere edities
- Wat wordt er gevierd?
- Waar wordt deze dag gevierd?
- Dag van de Zorg of Dag van de Verpleging?
- In de media
- Wat doet V&VN?
Wanneer is de Dag van de Verpleging?
De Dag van de Verpleging valt elk jaar op 12 mei. In 2025 valt de dag op maandag 12 mei.
Waarom is de Dag van de Verpleging op 12 mei?
Dit is de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegger van de moderne verpleegkunde. In Nederland vieren we de Dag van de Verpleging sinds 1964. Daarmee is destijds gehoor gegeven aan een oproep, een jaar eerder, van de International Council of Nurses (ICN) om 12 mei tot International Nurses Day uit te roepen. De ICN bepaalt elk jaar een overkoepelend thema. V&VN kiest elk jaar zelf een thema voor de Dag van de Verpleging.
Wie was Florence Nightingale?
Florence Nightingale staat bekend als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Ze werd geboren op 12 mei 1820. De Britse Nightingale was leergierig en vooral gefascineerd door wiskunde en statistiek. In 1853 brak er een oorlog uit in de Krim. De omstandigheden aan het front waren vreselijk, besmettelijke ziekten grepen om zich heen. Nightingale zag verpleegkundigen als essentieel in de strijd tegen besmettelijke ziekten en vertrok met een team naar de Krim.
De mannen in het fronthospitaal noemden haar the lady with the lamp, omdat ze ook ’s nachts, met een lamp in de hand, gewonden en zieken kwam verzorgen. Ze hield zorgvuldig gegevens bij over de sterfte, ziekte en omstandigheden in het ziekenhuis. Met haar statistieken toonde ze het belang aan van goede verpleegkundige zorg en overtuigde ze beleidsmakers om ondersteunende maatregelen te nemen. Zo verbeterde het Britse leger de sanitaire voorzieningen in de militaire ziekenhuizen.
In 1859 bundelde ze haar kennis in Notes on Nursing, een boekje over wat verpleging wel en niet inhield. Het was het eerste belangrijke werk over ziekenverpleging.

- V&VN Algemeen
Dag van de Verpleging 2025: Kom in actie voor GENeratie Zorg!
We hebben impact op de levens van anderen, elke dag. Ons vak zit vol betekenis, actie en techniek. Maar we hebben meer collega's nodig. Help met jouw gastles op 12 mei, de Dag van de Verpleging, mee om een nieuwe generatie (GENeratie Zorg) te laten kiezen voor de zorg.
Wat gebeurde er op de eerste Dag van de Verpleging?
Op de eerste Dag van de Verpleegkunde in Nederland (1964) organiseerden ziekenhuizen in heel het land diverse activiteiten. In de ochtend, middag en avond waren er diverse programma's op radio en televisie. ’s Ochtends werd voor het eerst een speciale vlag gehesen in de voortuin van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven in Deventer. Een medewerker van het ziekenhuis had deze vlag ontworpen. Twee leerling-verpleegkundigen hesen de vlag in een uniform uit de tijd van Florence Nightingale.
Verscheidene directrices nodigden de pers uit in hun ziekenhuis, of schreven artikelen voor de krant. In één ziekenhuis hadden leerling-verpleegkundigen een dansje ingestudeerd dat ze op deze dag opvoerden. Er waren lezingen over Florence Nightingale en geïnteresseerde buitenstaanders konden meer te weten komen over het verpleegkundig beroep. Daarnaast organiseerden enkele ziekenhuizen tentoonstellingen over de opleiding tot verpleegkundige en verzorgende, met wereldkaarten, boekenstands en verkleedpartijen.
Historische edities van de Dag van de Verpleging

De eerste Dag van de Verpleging in Nederland, in 1964, werd met veel enthousiasme gevierd. Op diverse manieren, van radioprogramma’s tot tentoonstellingen, stonden verpleegkundigen en verzorgenden in het hele land centraal.

In 1971 is een man als verpleegkundige of verzorgende ‘een vreemde eend in de bijt’. Beroepsvereniging de Federatie vindt het tijd om dat imago bij te schaven.

De werkdruk voor verpleegkundigen en verzorgenden is hoog en goede zorg komt daardoor in gevaar. Beroepsvereniging Het Beterschap komt samen met 45.000 ontevreden verpleegkundigen in actie.
Wat wordt er gevierd met de Dag van de Verpleging?
Het instellen van een internationale Dag van de Verpleegkundigen in 1963 had als doel de status van het vak verpleegkunde te verhogen, binnen de beroepsgroep zelf én daarbuiten. Zo proberen zorgorganisaties verpleegkundigen en verzorgenden te behouden en nieuwe zorgprofessionals aan te trekken.
Een andere belangrijke doelstelling van de Dag van de Verpleging is reflecteren op het beroep, de eigen deskundigheid en verantwoordelijkheid. Die laatste doelstelling is het belangrijkste uitgangspunt. Meer dan alleen de verpleegkunde een hele dag in het zonnetje zetten dus! Vanaf de jaren zeventig kreeg de Dag van de Verpleging steeds vaker het karakter van een actiedag.
Waar wordt de Dag van Verpleging gevierd?
Op de Dag van de Verpleging zijn er internationale en nationale evenementen.
- Groot-Brittannië: Elk jaar wordt een kaarslamp-dienst gehouden in Westminster Abbey in Londen. Verpleegkundigen geven dan een kaarslamp door, wat het doorgeven van kennis symboliseert. Ook is er een plechtigheid in St. Margaret's Church, waar Florence Nightingale begraven ligt.
- Australië: Op 12 mei wordt er een speciaal ontbijt voor verpleegkundigen georganiseerd, gesteund door het Australian College of Nursing. Daarnaast vinden er workshops en congressen plaats.
- Nederland: Zorginstellingen en beroepsvereniging V&VN organiseren elk jaar diverse activiteiten en acties.
Is het nu Dag van de Zorg of Dag van de Verpleging?
Op de Dag van de Verpleging vieren we het bestaan en nut van de drie beroepen in de verpleegkunde: verpleegkundige, verzorgende IG en verpleegkundig specialist. De laatste jaren wordt deze dag steeds vaker ook wel ‘Dag van de Zorg’ genoemd, maar de officiële naam is Internationale Dag van de Verpleegkundigen. Kort: Dag van de Verpleging.
De Dag van Verpleging in de media: de jaren 60 uitgelicht
In de jaren zestig krijgt de verpleegkunde veel media-aandacht door de personeelstekorten in de sector. De groei van de bevolking en de toenemende complexiteit van de zorg zorgen voor extra werkdruk voor verpleegkundigen. Dit leidt uiteindelijk tot een tekort aan personeel. In tijdschriftartikelen rondom de Dag van de Verpleging komen ervaringen van verpleegkundigen aan bod. Velen beschouwen hun werk als een roeping en een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd uiten sommigen hun zorgen over de hoge werkdruk en het gebrek aan waardering.
Verschillende verpleegkundigen geven in de media advies aan toekomstige verpleegkundigen, zoals zuster Van Alewijk: “Bedenkt dat dit een beroep is waar je veel werk moet doen. Je hebt drie H’s nodig, hart, hoofd en handen. Romantiseer het vak niet. Er zijn een heleboel mindere werkzaamheden bij. In hoofdzaak moet je de zieke mens zien.”
De Dag van de Verpleging in bladen (1960-1970)
Het vrouwenblad Eva publiceerde naar aanleiding van de eerste Dag van de Verpleging in Nederland een artikel ‘Zo word je verpleegkundige’. Verpleegkundige Letty Veenstra vertelt in een ander artikel dat ze een beroep met afwisseling heeft.
Vijf vrouwen met een ander beroep dan verpleegkundige en één huisvrouw lopen drie dagen en nachten met verpleegkundigen mee om antwoord te krijgen op de vraag: waarom ben je ‘verpleegster’ geworden? Studente Karin (22): “Verpleegster zijn is een beroep dat je bezighoudt, waar je zeer nauw bij betrokken bent.” Een telefoniste: “Ik zou het nooit willen doen, maar ik voelde wel de voldoening.”
Margriet toont ook foto’s van ziekenhuizen waar een tekort aan verpleegkundigen is. “En zo’n ziekenhuis was niet moeilijk te vinden in Nederland...”
Een journaliste heeft met een aantal verpleegkundigen gesproken over het verpleegkundigentekort. “De romantiek is er af. Verpleegkundige zijn is een keihard vak geworden.” Ook besteedt Eva aandacht aan de vele verpleegkundige taken en afgelegde kilometers op één dag. Verpleegkundigen vertellen over de zware kant van het beroep. “Bezint eer ge begint.”
Wat doet V&VN op de Dag van de Verpleging?
V&VN organiseert elk jaar een landelijke campagne op 12 mei. Onderstaand vind je de edities van de afgelopen 5 jaar.

Met een landelijke actie #pakhetpodium enthousiasmeerde V&VN verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten uit alle zorgsectoren om in tekst en beeld wereldkundig te maken op wie of wat ze trots zijn. De actie leidde tot inspirerende voorbeelden van individuele en gezamenlijke successen en heel veel foto’s van keihard werkende collega’s die op de Dag van de Verpleging in het zonnetje werden gezet. Lees meer over deze editie.

Kwalitatieve en veilige zorg vraagt de komende decennia meer dan ooit om verpleegkundige oplossingen. V&VN toonde in dit jaar onder meer in een veelzeggende video aan wat het beroep van verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten uniek maakt. Van het begin tot het einde van het leven. Op de mooiste momenten, en als het zwaar wordt. Lees meer over deze editie.

Tijdens de coronapandemie is meer dan ooit aangetoond: verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten maken het verschil. Willen we goede zorg behouden, dan moeten we investeren in de mensen die goede zorg verlenen. Daarom bedacht V&VN op deze Dag van de Verpleging onder meer de foto-actie #yeswecare. Lees meer over deze editie.

Eén ding is duidelijk na de Dag van de Verpleging in 2021: de (corona)zorg wordt beter als verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten meepraten en meebepalen. Wijkverpleegkundige Pauline Arts-de Witt trapte op deze dag een V&VN-livestream af waarin verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten ervaringen en tips deelden. Ook cabaretier Jan Jaap van der Wal, een talkshow en een speciaal lied stonden op het programma. Lees meer over deze editie.

“De ongelofelijke drive en veerkracht van onze kanjers maken hen lichtpunten in een donkere periode. Hulde aan de toppers!” Dat schreef Wouter Burggraaff op de Dag van de Verpleging in het eerste coronajaar. V&VN had op 12 mei iedere Nederlander opgeroepen om via sociale media waardering uit te spreken voor ‘die ene onmisbare verpleegkundige, verzorgende IG of verpleegkundig specialist. Of een heel team.’ Vele reacties volgden, ook van koning Willem-Alexander. Lees meer over deze editie.
Samen maken we de zorg beter. Word lid!
Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.
