De Dag van de Verpleging in 1971: ‘Man, ga in de verpleging!’

Met de kop ‘Man, ga in de verpleging!’ brengt De Telegraaf het thema van de Dag van de Verpleging in 1971 onder de aandacht van zijn lezers. Journalist Frits Gonggrijp probeert in zijn artikel mannen warm te maken voor de verpleegkunde. Hij probeert ze vooral te overtuigen dat verpleegkundigen niet alleen hulpjes van de dokter zijn, maar dat de uitoefening van het verpleegkundig vak bestaat uit teamwork. 

Voor veel mensen buiten de zorg is de mannelijke verpleegkundige vaak ‘een rare eend in de bijt’. Verpleegkunde is volgens hen ‘iets traditioneel vrouwelijk’. Bovendien heeft Nederland op dat moment een tekort aan verpleegkundigen. En dat is de beroepsvereniging de Federatie (een verzameling van beroepsverenigingen in de verpleegkunde uit die tijd) ook opgevallen. Daarom zet ze de man in de verpleegkunde in 1971 extra in de kijker. In het Tijdschrift voor Ziekenverpleging neemt de Federatie een duidelijk standpunt in: ‘Los van alle discriminerende tendensen, historisch misschien verklaarbaar, willen we duidelijk stellen dat de verantwoordelijkheid en de zorg voor ons aller gezondheid, een zaak is voor ons allen, zowel mannen als vrouwen.’ Om die boodschap te verspreiden, biedt de Federatie aan alle geïnteresseerden, maar vooral aan scholieren voorlichtingsmateriaal aan over ‘de man in de verpleging’. Bovendien kunnen scholieren op bezoek in ziekenhuizen een blik achter de schermen krijgen.

Nieuwsgierig naar andere bijzondere feiten uit de geschiedenis van de Dag van de Verpleging? De themapagina biedt een uitgebreid overzicht.

‘Mannen hebben stalen zenuwen’

Wat doet een verpleegkundige nu eigenlijk allemaal? 212 scholieren uit de vierde en vijfde klas van de havo en de vierde klas van de mavo afkomstig uit Leeuwarden en omstreken zijn op deze Dag van de Verpleging te gast in het Sint Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. 

Verpleegkundigen van psychiatrisch ziekenhuis Coudewater, De foto is gemaakt tussen 1975 en 1990. Foto © Heemkundekring Rosmalen.

Het ziekenhuis vraagt ze naar hun mening over de man in de verpleging. De scholieren geven uiteenlopende antwoorden: ‘Mannen hebben stalen zenuwen, vrouwen zijn gevoeliger’, ‘De verpleging is een hard en moeilijk beroep, daarom kan de man beter ook in de verpleging’ en ‘Er zijn toch ook mannelijke doktoren, waarom dan geen mannelijke verpleegkundigen?’ Daartegenover zijn er scholieren die antwoorden: ‘Vrouwen zouden het niet plezierig vinden om door een man gewassen te worden’ en ‘De vrouw kan de patiënt beter verzorgen’.

Onmisbare rol

Ook op Sint Maarten vieren de inwoners uitbundig de Dag van de Verpleging. Na een dag vol leuke activiteiten en inspirerende lezingen eindigt de Dag in het St. Rose Hospital. Hier reflecteren verpleegkundigen op hun onmisbare rol in de zorg en benadrukken ze ‘dat ook op Sint Maarten de man in de verpleging niet meer gemist kan worden!’. 

  • V&VN Algemeen

Lees ook: Het onvergetelijke debuut van de Dag van de Verpleging op 12 mei 1964

Het is een frisse ochtend op 12 mei 1964. In de voortuin van het psychiatrisch ziekenhuis Brinkgreven in Deventer staat iets te gebeuren.

Vanaf 1970 krijgt 12 mei steeds vaker het karakter van een actiedag. Ook rond dit thema organiseren verpleegkundigen acties voor meer gelijkheid. Zo verspreidt een groep verpleegkundigen uit de Randstad vierduizend kranten van Het Verplegingscollectief. Hun doel? Zo veel mogelijk verpleegkundigen bereiken en aansporen om gezamenlijk actie te voeren ‘tegen het ondemocratische beleid dat in zoveel ziekenhuizen wordt gevoerd ten opzichte van zowel patiënten als leerlingen’. Vandaag zet Mannen Netwerk Verpleegkunde zich nog steeds in om de verhouding man/vrouw meer gelijk te trekken.

Auteur: Annelyn Heida
Beeld: FNI

Bronnen

  • ‘Krantenactie op “Dag der Verpleging”’, gepubliceerd in het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf (Amsterdam, 12-05-1971, p. 2), is raadpleegbaar via Delpher.
  • ‘Man, ga in de verpleging!’ van Frits Gonggrijp, verschenen in De Telegraaf (Amsterdam, 12-05-1971, p. 5), is online te lezen via Delpher.
  • Het artikel ‘Scholieren vinden man geschikt voor verpleging’ uit de Leeuwarder Courant (Leeuwarden, 11-05-1971, p. 17) is beschikbaar op Delpher.
  • ‘Ook op St Maarten man nodig in verpleging’, gepubliceerd in de Amigoe di Curacao: weekblad voor de Curacaosche eilanden (Willemstad, 19-05-1971, p. 9), is hier te vinden via Delpher.
  • ‘12 mei Dag van de Verpleging. Thema: de man in de verpleging, een claim op tienduizenden’, verschenen in Tijdschrift voor Ziekenverpleging, jaargang 24 (nr. 6), 1971.
  • V&VN Algemeen

Lees ook: ‘Vrolijk in actie tegen een trieste zaak’

“Wij begrijpen niet dat er miljarden worden uitgegeven om banen te creëren, terwijl er tegelijkertijd noodzakelijke banen in de gezondheidszorg worden weggehaald voor een veel kleinere besparing!” roept geneesheer-directeur dr. Dijk van het Julianaziekenhuis in Amsterdam. Om hem heen staan 250 verpleegkundigen, ieder met een fiets aan de hand.

Samen maken we de zorg beter. Word lid!

Wij zijn de verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten van Nederland. Verenigd in V&VN zetten we ons in voor (kennis)ontwikkeling en het versterken en positioneren van onze beroepen. Wil jij zeggenschap over jouw vak? Sluit je dan bij V&VN aan! Met ruim 100.000 leden vormen we één krachtige stem. Van de werkvloer tot in politiek Den Haag.