Zorg in conflictgebieden

Terwijl zorgprofessionals in conflictgebieden met beperkte middelen levens proberen te redden, liggen zij zelf letterlijk onder vuur. V&VN maakt zich veel zorgen over de gezondheidszorg voor burgers en over de veiligheid van zorgprofessionals in de Gazastrook, Oekraïne, Soedan, Syrië, Congo en andere plekken waar oorlog is. Iedereen in conflictgebieden zou toegang tot zorg moeten hebben. Zorgprofessionals en ziekenhuizen mogen nooit doelwit zijn van aanvallen.

In conflictgebieden is medische hulp nodig voor slachtoffers van geweld. Steeds meer mensen raken ondervoed en er is een groot risico op verspreiding van besmettelijke ziektes. De druk op zorgprofessionals is groot. Tegelijk zien we nu in meerdere landen waar oorlog is dat de infrastructuur van de gezondheidszorg zwaar wordt getroffen door het conflict. Denk aan raketaanvallen op ziekenhuizen, ambulances en geweld tegen zorgprofessionals. Maar ook aan een ernstig tekort aan medicijnen en medische hulpmiddelen.

Verpleegkundigen, verzorgenden en andere zorgprofessionals in conflictgebieden moeten hun werk doen in schrijnende en vaak levensbedreigende situaties. Het is niet alleen essentieel dat zorgprofessionals altijd veilig hun werk kunnen uitvoeren, maar het internationaal humanitair recht beschermt burgers, zorg- en hulpverleners en ziekenhuizen ook expliciet.

V&VN roept op tot bescherming van burgers, zorgprofessionals, ziekenhuizen en de volledige gezondheidszorginfrastructuur in conflictgebieden.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)